W dzisiejszym poście podam Wam wspaniały przepis. Sprawdzony chyba już przez każdego w mojej rodzinie. Na domowy keks. Bardzo pyszne ciasto i łatwe do upieczenia.
DOMOWY KEKS
Przepis
Składniki
17 dag margaryny15 dag cukru
4 jaja
30 dag mąki
50 ml rumu lub koniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśniej śmietany
10 dag rodzynek
25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),
Etapy przygotowania
Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym.
OWOCNEGO PIECZENIA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz